Placeholder

Steeds meer vrouwen schamen zich als ze naakt zijn

‘Je bent mooi zoals je bent,’ is een prachtig motto, maar als het om onszelf gaat, vinden we het moeilijk om hiernaar te leven. Veel vrouwen in Nederland schamen zich voor hun naakte lichaam.

De cijfers
We voelen ons vooral dik, wit en ontevreden. 47 procent schaamt zich voor haar buik en een groot deel voelt zich minderwaardig. Twee op de tien vrouwen zegt zich nergens voor te schamen en 11 procent voelt zich zelfverzekerd als ze naakt is.

We schamen ons steeds meer
Deze cijfers kwamen uit het blootondezoek van gezondNU. Drie jaar geleden werd hetzelfde onderzoek gedaan. Als je de onderzoeken naast elkaar legt, zie je dat we ons steeds meer schamen. Ook de groep die zich naakt wel lekker voelt, wordt steeds kleiner: toen was dat een kwart, nu nog maar 11 procent.

Waarom schamen we ons zo?
Het lijkt samen te hangen met het feit dat cosmetische chirurgie steeds toegankelijker wordt. Ook social media spelen mee in de hang naar perfectie. Daar zetten we de ideale versie van onszelf neer. Wie met afstand naar zichzelf kijkt, blijkt vaker negatief te oordelen over zichzelf.

Lees meer: Gouden regel voor een beter zelfbeeld

Bron: gezondNU | Beeld: Shutterstock