Placeholder

Noem jezelf niet oud

Jezelf dik noemen komt niet ten goede aan je zelfbeeld, maar wist je dat jezelf oud noemen minstens net zoveel impact heeft?

Door jezelf oud te noemen word je ontevreden over je lichaam. Ontevredenheid over je lichaam uit zich in een grotere kans op eetstoornissen, angststoornissen en depressie.

Waarom doen we het?
In een wereld die -eerlijk is eerlijk- toch erg gericht is op jong zijn en blijven, is het eigenlijk helemaal niet vreemd dat we onszelf oud noemen bij het zien van een nieuwe rimpel of een grijze pluk haar.

Slecht
Jezelf oud noemen is niet per definitie slecht. Maar vaak doelen we stiekem indirect op het feit dat jong zijn ‘beter’ is. De volgende keer dat je jezelf betrapt op het feit dat je jezelf oud noemt, maak je jezelf dus meteen duidelijk dat dat niet zo is.

Opvallend
Vrouwen van 46 jaar en ouder noemen zichzelf het vaakst oud. Maar wist je dat zelfs bijna de helft van de vrouwen tussen de 18 en 29 jaar bekende zichzelf af en toe oud te noemen? Het is een probleem onder alle leeftijden.

Uitdaging
De uitdaging is om te stoppen met jezelf oud noemen, want het doet niets goeds voor je zelfbeeld. Makkelijk zal het niet zijn. Juist omdat je geen invloed hebt op het ouder worden, is het makkelijk erover te klagen.

We bekennen dat wij ons er ook heel af en toe schuldig aan maken, maar bij dezen nemen we ons voor het niet meer te doen.

 

Noem jij jezelf wel eens oud?