Placeholder

Nieuw wapen tegen overtollig vet: bevriezing

Ja, inderdaad: vet laten verdwijnen door het gebruik van kou. Cryolipolysis, zoals de nieuwe behandeling heet, is ontwikkeld door Harvard University en Massachusetts General Hospital en wordt uitgevoerd met een machine.

Wat doet-ie precies?
De Zeltiq-machine vernietigt vetcellen door ze te bevriezen. Vet aanpakken door middel van hitte was al een methode om slanker te worden, maar het gebruik van kou werkt volgens de onderzoekers minstens zo goed. Zo vertelt dermatoloog David Goldberg: ‘We smelten al jaren vet weg met hitte, maar nu blijkt het tegenovergestelde nog effectiever.’ Tests hebben aangetoond dat in één behandeling 25 procent van de vetrollen op buik, heupen of bijvoorbeeld rug kan verdwijnen. Klinkt ideaal toch?

Wel een minpuntje: grotere delen, zoals dijen of billen, zijn lastiger te behandelen. Maar de wetenschappers werken hard aan een aanpassing, zodat ook deze deelgebieden in de toekomst aangepakt kunnen worden.

Hoe het werkt
Bij Cryolipolysis wordt alle lichaamswarmte uit de vetlaag onder de huid verdreven. De temperatuur in de vetcellen wordt teruggebracht tot 0 graden, waardoor de cellen letterlijk bevriezen. De vetcellen gaan dood, terwijl de rest van het weefsel intact blijft.

Volgens dermatoloog David Goldberg, die het apparaat zelf heeft geprobeerd, worden de dode cellen vervolgens op natuurlijke wijze door het lichaam afgevoerd, wat wel een tijdje kan duren. Je moet dan ook wel wat geduld hebben: na twee of drie maanden zie je pas het verschil.

De methode, die in Amerika is ontwikkeld, wordt inmiddels ook in Groot-Brittannië aangeboden. Daar blijkt echter niet iedereen fan van de Zeltiq. Roberto Viel, cosmetisch chirurg in Londen: ‘Het klinkt logisch en veilig, maar is het lichaam wel in staat om alle dode cellen af te voeren?’ vraagt hij zich in de krant de Daily Mail af. ‘Als we het hebben over een aanzienlijke hoeveelheid vernietigd vet kan de lever, die dat allemaal af moet voeren, overbelast raken en het lichaam in de problemen raken. Ik zou iemand met een leveraandoening de behandeling in ieder geval afraden.’

Wanneer en óf de Zeltiq naar Nederland komt, is nog niet bekend.