Placeholder

Jonge meiden hebben geen goed zelfbeeld

Het is slecht gesteld met het zelfvertrouwen van tienermeiden. Als je zelf terugkijkt op je tienerjaren besef je waarschijnlijk dat het niet nodig was om zo onzeker te zijn. Toch voelt driekwart van de meisjes de druk om mooi te zijn en dat heeft veel invloed op hun zelfvertrouwen

 

Dove deed wereldwijd onderzoek naar het zelfvertrouwen van meisjes tussen de 10 en 17 jaar.

Zelfbeeld
Slechts 1 op de 10 meisjes vindt zichzelf mooi. De druk ontstaat vanuit hunzelf, maar ook door vrienden, de maatschappij en (social) media. Veel meisjes zouden graag iets aan hun uiterlijk willen veranderen. 30 procent is tevreden.

Nederland vs. de wereld
Nederlandse meisjes zijn ook nog eens extreem kritisch over hun uiterlijk. Wereldwijd zegt 49 procent van de meisjes dat zij het meest kritisch zijn op zichzelf. In Nederland is dat 72 procent, aanzienlijk meer dus.

Onzekerheid
Het blijft niet alleen bij onzekerheid. Wereldwijd stopt 60 procent door hun onzekerheid met activiteiten die ze leuk vinden, zoals uitgaan, sporten of naar school gaan. In Nederland is dat ‘maar’ 22 procent.

Zelfvertrouwen opvijzelen
Dove vindt dat schoonheid een bron van vertrouwen moet zijn en niet van angst. De resultaten van het onderzoek zijn aanleiding voor het voortzetten van het Self Esteem-programma, om het zelfbeeld van meisjes te verbeteren.

Moeders opgelet
Daarbij is er vooral een belangrijke rol weggelegd voor moeders, omdat uit het onderzoek blijkt dat zij het zelfbeeld van hun dochters sterk beïnvloeden. De helft van de meisjes ziet hun moeder als rolmodel.

Dove ontwikkelde speciaals voor moeders en dochters workshopboekjes om samen te werken aan een beter zelfbeeld. Je kunt het boekje gratis downloaden.

Heb jij met de jaren een beter zelfbeeld gekregen?