Keenan Constance Qlyfyut1ucw Unsplash

Huiselijk geweld: zó kun jij het slachtoffer helpen

Geweld in huiselijke kring is een thema dat we niet zomaar even op tafel gooien. Maar heb je een vermoeden van iemand in jouw omgeving, dan moet je júíst je zorgen delen en bespreken. Zo pak je het aan!

In samenwerking met de Rijksoverheid

Misschien denk je eerst: zal ik het wel doen, want zie ik het wel goed? Wat als ik het mis heb en ik iemand vals beschuldig? Wat als de pleger hoort dat ik hem of haar beschuldig? Het zijn twijfels die je kunt hebben en die je ervan weerhouden om in actie te komen. Hierbij is belangrijk om ook bij twijfels je zorgen te bespreken met het slachtoffer. Misschien is er niets aan te hand, maar als het wel zo is, kan een gesprek een begin van een oplossing zijn.

Bespreek je zorgen

Heb je een vermoeden dat iemand in jouw omgeving slachtoffer is van huiselijk geweld? Deel je zorgen en maak het bespreekbaar. Zo maakte Daisy zich zorgen over haar vriendin Nelleke. Samen met haar man zocht Daisy daarom op internet naar informatie over hoe je signalen van partnermishandeling kunt herkennen.  

Daisy: ‘Als ik Nelleke sprak, viel het me op dat ze erg bezig was met het effect van haar gedrag op haar man. Het leek wel alsof ze bang voor hem was. Ik moest er niet aan denken dat het uit de hand liep, ook omdat er kinderen in het spel waren.’

Bel Veilig Thuis

Toen Nelleke kort daarna aangaf dat haar man zich agressief gedroeg, heeft Daisy haar geadviseerd om contact op te nemen met Veilig Thuis. ‘Dat hielp haar om keuzes te maken over hoe ze met de situatie om wilde gaan. Ze is het gesprek aangegaan met haar man en op zoek gegaan naar andere woonruimte.’ 

3 stappen die je kunt nemen als je je zorgen maakt over iemand

Twijfel je alsnog om in actie te komen, en vooral ook hoe je het gesprek moet beginnen? Deze stappen kunnen je daarbij helpen. 

Stap 1: Let op de signalen
Misschien hoor je de buren schreeuwen en schelden tegen elkaar. Of zie je dat een dierbare fysiek gewond is. Ook gedragsveranderingen, zoals angst en isolatie, kunnen wijzen op huiselijk geweld. 

Stap 2: Deel je zorgen met het slachtoffer
Spreek af op een veilige en vertrouwelijke plek, zodat het slachtoffer zijn of haar ervaring kan delen. Weten hoe je zo’n gesprek begint? Op Ikvermoedhuiselijkgeweld.nl vind je tips.

Wil het slachtoffer er niet met je over praten? Bedenk dat diegene vaak gevoelens van schuld of schaamte heeft. Daarom is er soms wat meer tijd nodig. Geef dus niet meteen op en laat weten dat je er voor hem of haar bent. 

Stap 3: Bel of chat met een professional
Bij Veilig Thuis zitten professionals klaar als je meer vragen hebt over hoe je het gesprek kunt beginnen of als je twijfelt of je het wel goed ziet. Een medewerker luistert naar je verhaal, stelt vragen en geeft advies wat je kunt doen. 

Onveilige thuissituatie doorbreken, begint met je zorgen bespreken 

Meer informatie over huiselijk geweld, de signalen en hoe je als omstander in actie kunt komen, vind je op ikvermoedhuiselijkgeweld.nl. Zo helpen we samen onveilige thuissituaties te doorbreken.