Placeholder

Red heads voelen minder pijn

Roodharige mensen hebben een hogere tolerantie voor verschillende soorten pijn, vooral voor stekende pijn in de huid. Dit hebben Deense wetenschappers, onder leiding van professor Lars Arendt-Nielsen, van de Aalborg University ontdekt.

Chili
Voor het onderzoek werden de proefpersonen geïnjecteerd met het actieve bestanddeel van chili. Zo kwamen de wetenschappers erachter dat mensen met rood haar hier beter tegen kunnen dan anderen. ‘Ze reageren minder op druk rond het geïnjecteerde gebied of op een speldenprik. Het lijkt erop dat ze beter beschermd zijn tegen deze pijn, een zeer interessante bevinding,’ aldus Arendt-Nielsen.

Het onderzoek richtte zich op het effect van het MC1R-gen, het gen dat het bruine huidpigment melanine produceert. Roodharigen hebben een variant van dit gen, dat het pigment niet aanmaakt. Dit maakt ze bijvoorbeeld gevoeliger voor zonnebrand.

Lees ook: beautytips voor natuurlijk haar >

Uit het onderzoek blijkt dus dat mensen met rood haar minder gevoelig zijn voor pijn, maar wel gevoeliger zijn voor UV-stralen en ook bleek dat ze meer kans hebben op tandpijn. Daarbij kan het onderzoek erop wijzen dat er een groter verband is tussen het gen en het zenuwstelsel dan tot nu toe gedacht werd.

(