Placeholder

Druiven beschermen tegen zon

Naast zonnebrandcrème nog wat extra bescherming nodig in de zon? Neem een flinke bak druiven mee.

Juist ja, druiven. De vruchten bevatten namelijk ingrediënten die de huidcellen beschermen tegen schadelijke UV-straling van de zon.

Een groep onderzoekers van de Universiteit van Barcelona en het CSIC (Spaans Nationaal Onderzoekscentrum) laat zien dat de flavonoïden (sterke antioxidanten) in druiven de huidcellen beschermen.

Ga slim op reis met de Zelfzorg-app >

Wonderfruit
Wanneer we in de zon liggen, werkt de UV-straling in op de huid door zogenaamde reactieve zuurstofsoorten (ROS) te activeren. Hierdoor worden bepaalde reacties en enzymen in werking gezet, wat uiteindelijk kan leiden tot het doodgaan van bepaalde cellen. De flavonoïden in druiven verminderen echter de vorming van ROS in de opperhuid. Hierdoor wordt de huid beschermd tegen de schadelijke gevolgen van UV-straling, zoals vroegtijdige huidveroudering en – nog erger – huidkanker. 

Zonbescherming
Wist je dat er zelfs al verschillende cosmetica en geneesmiddelen te koop zijn die voedingsstoffen uit druiven bevatten?  De manier waarop druiven de huid beschermen was tot nu toe alleen nog niet goed onderzocht. Volgens de Spaanse onderzoekers zouden druiven vanaf nu dan ook veel vaker gebruikt moeten worden in zonbeschermingsproducten.

(