pigmentvlekken

Spot on: weg met pigmentvlekken

In de zomer steken pigmentvlekken massaal de kop op. Waar komen ze vandaan en vooral: wat doe je ertegen?

In een gezonde huid komt van nature melanine voor. Deze bruine kleurstof wordt gemaakt door pigmentcellen en zorgt ervoor dat de huid kleur heeft. Onder invloed van zonlicht neemt de melanineaanmaak flink toe en kan melanine zich ophopen, waardoor pigmentvlekken
ontstaan. In de meeste gevallen van hyperpigmentatie is de zon de boosdoener, maar de bruine verkleuringen kunnen ook ontstaan door medicijngebruik of na een ontsteking of irritatie, zoals eczeem.

Soorten pigmentvlekken

  • Lentigo solaris: wordt veroorzaakt door overmatige blootstelling aan de zon. Deze vlekjes ontstaan vaak pas op latere leeftijd en laten zich goed behandelen.
  • Post-inflammatoïre hyperpigmentatie: ontstaat na een huidirritatie of ontsteking. In de meeste gevallen verdwijnen de verkleuringen vanzelf, maar dit kan wel jaren duren.
  • Melasma (zwangerschapsmasker): ontstaat onder invloed van uv-licht en hormonale veranderingen, zoals tijdens de zwangerschap. Melasma is vaak blijvend en lastig te behandelen.

Voorkomen = SPF smeren

Zonbescherming is hét beschermschild tegen pigmentvlekken. Drs. Myrte Stok werkt als dermatoloog bij Polikliniek de Blaak en ziet geregeld patiënten met hyperpigmentatie. “Je kunt je huid beschermen tegen (verergering van) pigmentvlekken door elke twee uur met minimaal SPF30 te smeren”, vertelt ze. “Maar zonnebrandcrème blokkeert de zon niet volledig, waardoor je altijd een licht risico loopt als je in de zon gaat liggen.”

Vitamine A, C EN B

Er zijn behandelingen die pigmentvlekken kunnen oplichten of laten verdwijnen.
Dermatoloog Myrte Stok: “Of een behandeling aanslaat, is mede afhankelijk van de oorzaak van het toegenomen pigment en de diepte ervan in de huid. Hoe oppervlakkiger, hoe eenvoudiger een crème bij het pigment kan komen.”

Pigmentvlekken laten zich niet zomaar wegsmeren, maar met de juiste ingrediënten kun je goede resultaten behalen. Zo zijn vitamine C en E (en vooral een combinatie van die twee), vitamine A en B, glycolzuur en zoethoutwortelextract effectief bij het verminderen van de zichtbaarheid van pigmentvlekken. Let er wel op dat je producten kiest met hoge concentraties vitaminen en zuren. Voor vitamine C is dat bijvoorbeeld 5%, terwijl vitamine A al vanaf 0,01% effectief is.

Een andere stof waarvan is bewezen dat hij werkt tegen hyperpigmentatie is hydrochinon. Dit geneesmiddel remt de aanmaak van pigment in de huid.

Myrte Stok: “Ik adviseer patiënten vaak hydrochinoncrème of tripletherapie, waarbij hydrochinon wordt gecombineerd met een tretinoïne- en corticosteroïdencrème.”

Peelings & lasers

Ook een peeling kan pigmentvlekken oplichten of laten verdwijnen. Bij oppervlakkige pigmentvlekken kun je thuis aan de slag met een glycolzuur-peeling of exfoliant op basis van enzymen. Bevindt het teveel aan pigment zich dieper in de huid? Dan kan een chemische
peeling – uitgevoerd door een huid-therapeut – uitkomst bieden. Vooral TCA-peelings worden veel toegepast. Stok: “Andere opties zijn lasertherapie, IPL of het bevriezen van de pigmentvlekken met stikstof. Welke behandeling geschikt is, hangt af van het type pigmentvlek.”

Elke therapie heeft een (klein) risico. Zo kan er (groter) kleurverschil optreden of kun je juist méér pigment-vlekken krijgen. Stok: “De veiligste behandeling is camouflage. Hiervoor
kun je terecht bij een huidtherapeut.”

Behandelingen

TCA-peeling: de huid wordt ingesmeerd met trichloorazijnzuur, waarna de bovenste huidlaag afschilfert. Een TCA-peeling gaat vaak samen met vervellen; dit is een teken van huidvernieuwing. Een chemische peeling kan branderig aanvoelen, maar is niet pijnlijk. Voor het beste resultaat zijn vaak meerdere behandelingen nodig. Een TCA-peeling kost gemiddeld € 100.

IPL (Intense Pulsed Light): de lichtflitsen uit een IPL-apparaat voelen als een elastiekje dat tegen de huid wordt geschoten. Een IPL-behandeling duurt maximaal een half uur en kan gevoelig zijn. Vaak heb je zo’n drie behandelingen nodig om pigmentvlekken te laten verdwijnen. De gemiddelde prijs van IPL tegen hyperpigmentatie is € 150 per behandeling.

Lasertherapie: pigmentvlekken kunnen worden behandeld met verschillende laserapparaten. Een laserbehandeling duurt maximaal een half uur en je hebt meestal tot drie behandelingen nodig. De laserflitsen voelen als warme tintelingen. Gemiddelde kosten: € 150 per behandeling.

Bleken: doe het niet zelf

Op internet zijn verschillende doe-het-zelf-bleekmethodes te vinden, zoals trucjes met citrusvruchten. Laat deze ‘behandelingen’ liever links liggen; ze drogen je huid alleen maar uit en kunnen pigmentvlekken juist verergeren.

Bron: Santé juli 2019, tekst: Carlijn Biesemaat

Gerelateerde artikelen