Vrouw Zonnebrand

Dít zijn de meest gemaakte fouten bij het smeren van zonnebrand

Het is enorm belangrijk om je goed in te smeren en je te beschermen tegen zonnestraling. En dat wil je natuurlijk wel goed doen. Deze zonnebrandfouten kun je beter vermijden.

1. Je gebruikt niet genoeg

Een van de meest gemaakte fouten als het gaat om zonnebrand is dat je niet genoeg product gebruikt om jezelf mee in te smeren. Sterker nog, uit onderzoek blijkt zelfs dat de meeste mensen maar een kwart van de zonnebrand die ze nodig hebben gebruiken om zichzelf mee in te smeren. En dat betekent automatisch dat je minder goed beschermd bent tegen de zon. Probeer daarom altijd een handvol voor je lichaam te gebruiken en een dot ter grootte van een 2 euromunt voor je gezicht.

2. Je smeert je niet vaak genoeg in

Iedere zonnebrand moet opnieuw aangebracht worden. Of je nu factor 15 of factor 50 gebruikt en of je zonnebrand nu waterbestendig is of niet, iedere zonnebrand trekt weg na ongeveer twee uur in de zon. En vaak nog sneller als je veel tijd in het water doorbrengt of (veel) zweet. Ook is het belangrijk om te onthouden dat je niet alleen opnieuw moet smeren als je op het strand ligt. Als je naast een raam of in de auto zit, word je door het glas heen blootgesteld aan uv-straling. Blijf dus altijd smeren!

3. Je kijkt alleen naar de zonnefactor

Het is natuurlijk goed dat je nadenkt over de factor waar je je mee insmeert, maar er zit ook nog een verschil in wat voor soort straling je zonnebrand precies tegenhoudt. Sommige producten beschermen je namelijk tegen zowel UVB stralen en UVA stralen, terwijl er ook producten zijn die slechts tegen een van de twee werken. Denk bijvoorbeeld aan dagcrèmes of make-up met een SPF-factor. Let er daarom goed op dat je zonneproduct bestand is tegen beide soorten stralingen!

4. Je denkt dat alle zonnebrand hetzelfde is

Er zijn natuurlijk heel wat verschillende soorten zonnebrand, namelijk crèmes, sprays, sticks en zelfs doekjes. De gangbare variant is de crème, waar de meeste theorieën over hoe (vaak) je moet insmeren ook zijn gebaseerd. Maar wanneer je bijvoorbeeld een spray gebruikt, zal je er rekening mee moeten houden dat je dan misschien meer product nodig hebt om jezelf goed mee te beschermen. Het doel is om overal op je lichaam een laagje zonnebrand te leggen. Met een spray is de kans dus groot dat je twee keer over een plek heen moet om dit effect te creëren, dus hou daar rekening mee.

5. Je smeert je te laat in

De meeste zonneproducten raden aan om je in te smeren ongeveer 30 minuten voordat je de zon ingaat, want zo lang hebben de ingrediënten nodig om geactiveerd te worden en de uv-straling tegen te kunnen houden. Maar zeg eens eerlijk, wacht jij altijd een half uur na het insmeren voor je in de zon gaat zitten? Tijdens die activatieperiode ben je dus wel kwetsbaar voor de straling, dus vergeet dat vooral niet voordat je de zon induikt.

6. Je denkt dat je minder snel verbrandt als je donkerder bent

Als je een donkerdere huid hebt, kan je vaak een zonnebrand met een lagere factor dragen omdat je huid meer melanine aanmaakt, waardoor je minder snel verbrandt. Dat wil echter niet zeggen dat je geen huidschade kan oplopen door de uv-straling waar je aan wordt blootgesteld. Sterker nog, doordat je minder snel verbrandt, heb je minder snel door dat je huidschade oploopt. Ook is huidkanker, wat veroorzaakt kan worden door te lang onbeschermd aan de zon blootgesteld zijn, minder snel te herkennen op een donkerdere huid. Kortom: ook als je van jezelf donkerder bent is het belangrijk om jezelf goed tegen de zon te beschermen, óók (of misschien wel juist) als je niet snel verbrandt.

7. Je slaat stukken over

De meesten van ons zijn wel heel zorgvuldig bij het insmeren van onze gezichten, maar vaak vergeten we daarbij wel andere belangrijke plekken. Denk bijvoorbeeld aan je lippen, je oren en de achterkant van je nek. Deze gebieden, die vaak worden vergeten, zijn dan ook gebieden waar vaak onrustige cellen ontstaan. Een andere plek waar deze vaak voorkomen zijn de achterkant van je benen, aangezien je die moeilijker kan zien en er moeilijker bij kan komen. Zorg dus dat je echt zorgvuldig bent met insmeren!

8. Je neemt het risico niet serieus

Veel mensen denken wanneer ze zijn verbrand: “dat trekt wel weer weg”. Maar onbeschermd zonnen kan leiden tot problemen die toch serieuzer zijn dan je misschien zou denken. Melanoom – een vorm van huidkanker – kan, als het eenmaal is ontstaan, ook doortrekken naar je organen, waardoor het alsnog levensbedreigend kan zijn. Daarom raden dermatologen ook aan om je huid ieder jaar te laten checken en je moedervlekken goed in de gaten te houden. Wanneer je iets verdachts ziet, wacht dan vooral niet tot je check-up, maar neem voor de zekerheid contact op met je huisarts.

9. Je vertrouwt op alleen zonnebrand

Natuurlijk is zonnebrand een belangrijke factor van jouw bescherming tegen de zon, maar het is niet de enige… Het is namelijk verstandig om lange en intensieve blootstelling aan de zon te vermijden en om kleding en accessoires te dragen die helpen om de zonnestralen te blokkeren. Donkerdere stoffen met een hoge stofdichtheid en een strakke fit bieden de meeste bescherming tegen uv-straling.

10. Je bewaart je zonnebrand te lang

Wanneer heb jij voor het laatst je zonnebrand vervangen? Als het goed is moet er op je flesje zonnebrand ook een houdbaarheidsdatum staan. Kan je die niet vinden? Hou dan als vuistregel dat zonnebrand ongeveer drie jaar meegaat. Wanneer je een fles bewaart speciaal voor je vakanties, kan het zomaar ineens zijn dat je een oude fles gebruikt die zijn beschermende factor intussen kwijt is geraakt. Hou dat dus goed in de gaten!

Lees ook: deze plekjes vergeten we het vaakst in te smeren met zonnebrand

Bron: Realsimple.com

Gerelateerde artikelen