Placeholder

Zorgpremie omhoog voor rokers?

De discussie rondom het zorgstelsel draait op volle toeren! Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat ruim de helft van de Nederlanders vindt dat rokers en zware drinkers meer zorgpremie zouden moeten betalen.

Het Nederlandse zorgstelsel is gebaseerd op solidariteit; iedere volwassene betaalt dezelfde premie voor de basiszorgverzekering, ongeacht leeftijd, gezondheid of kans op ziekte. Maar als het aan meer dan de helft van de Nederlanders ligt, komt hier verandering in.

Bijna een kwart Nederlanders vindt dat mensen die roken of buitensporig drinken meer zouden moeten betalen voor hun zorgpremie. Bijna een kwart is zelfs voorstander van een hogere zorgpremie voor mensen die onvoldoende bewegen.

Lees ook: Nederlandse zorg wordt duurder >

Discussie
Zeer weinig Nederlanders zijn van mening dat ouderen, mensen met een niet zo goede gezondheid en mensen bij wie genetisch is vastgesteld dat ze een grotere kans op ziekte hebben, meer premie moeten betalen. Het is voor het eerst dat het CBS de mening van Nederlanders peilde over dit onderwerp.

Nederlanders zijn best een gezond volk >

(