Placeholder

Zomertijd!

Vergeet het niet: aanstaande zondag – 27 maart – gaat de zomertijd in. De klok gaat dan een uur vooruit.

Aanstaande zondag is het weer zover. Het is voorjaar dus de klok gaat weer een uur vooruit. Waarom we dit eigenlijk doen? In de zomer komt de zon zo vroeg op dat het al licht, is terwijl de meeste mensen nog slapen. Door de klok te verzetten lijkt de zon later op te komen en weer onder te gaan. Hierdoor is het ’s morgens langer donker, en blijft het ’s avonds weer langer licht.

Geen wintertijd?
Wist je trouwens dat de president van Rusland, Dmitri Medvedev, op 8 februari 2011 heeft besloten de wintertijd af te schaffen? Na de ingang van de zomertijd dit weekend zullen de mensen in Rusland de klok later dit jaar dus niet meer terugzetten naar de wintertijd.

Maandag wordt uitslaapdag
Volgens verschillende experts uit binnen- en buitenland doen Europeanen er goed aan deze maandag een uurtje langer te blijven liggen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat onze biologische klok flink van streek raakt door de wisseling naar zomertijd. Zo krijgen we meer concentratieproblemen en ligt er extreme moeheid op de loer.

De zon schijnt en de lucht is blauw, maar voor hooikoortspatiënten brengt helaas dat vaak wat problemen met zich mee >

In Zweden doen ze er zelfs nog een schepje bovenop. Uit onderzoek van het Zweedse Karolinska Instituut blijkt namelijk dat het verzetten van de klok naar zomertijd het risico op hartaanvallen verhoogt. Volgens de studie zijn er jaarlijks alleen al in Zweden 20 tot 30 extra gevallen. Oppassen dus.