Placeholder

Wetenschappelijk bewijs voor werking acupunctuur?

Britse wetenschappers hebben mogelijk het eerste wetenschappelijke bewijs voor de werking van acupunctuur verkregen. Naar aanleiding van een nieuwe studie beweren zij dat de naalden van de traditionele Chinese therapie een meetbare invloed hebben op de verwerking van pijnsignalen in de hersenen.

De onderzoekers, werkzaam aan de Universiteit van York, maakten hersenscans van enkele tientallen proefpersonen die een acupunctuurbehandeling ondergingen. Bij veel deelnemers bleek dat er een sterk verminderde activiteit optrad in de hersengebieden die worden geassocieerd met het verwerken van pijn.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Brain Research.

“Deze resultaten bewijzen op een objectieve en wetenschappelijke manier dat acupunctuur leidt tot specifieke effecten in het brein”, verklaart hoofdonderzoeker Hugh MacPherson in de Britse krant The Daily Telegraph. “Hopelijk leiden de bevindingen tot een beter begrip van de werking van acupunctuur.”

Verder onderzoek moet uitwijzen of acupunctuur ook echt kan worden gezien als een effectieve behandeling voor lichamelijke pijn of bijvoorbeeld depressies.

(