Placeholder

Weg met uitstelgedrag

De deadline van dat project is pas over een maand, je moet er nog even over nadenken, onder druk werk je het best… In veel gevallen zijn deze excuses een vorm van uitstelgedrag. Wat doe je tegen uitstelgedrag?

De eerste stap is dat je je eigen uitstelgedrag herkent. Om er iets tegen te doen, heb je discipline nodig. De volgende tips helpen je op weg nú te beginnen aan wat je moet doen.

Bereid zo veel mogelijk voor
Je hoeft dat project pas over een maand af te hebben. Je hebt dus alle tijd, denk je tenminste. Voor je het weet, komt er een ander project tussendoor of wordt je zoon ziek. Je hoeft niet per se nu te beginnen aan het project, maar je kunt wel zo veel mogelijk voorbereiden. Maak een planning, doe alvast research, licht de mensen die je nodig hebt in…

Maak een planning
Zorg dat je een planning maakt die haalbaar en realistisch is. Eventueel kun je per dag een to do-lijstje maken met dingen die je die dag gedaan wilt hebben. Het geeft een goed gevoel als je iets kunt afstrepen van je lijst, hoe klein de taak die je wegstreept ook is.

Deel je project op
Door een groot project op te delen in kleinere taken maak je het geheel behapbaar voor jezelf. Alle kleine taken die je afrondt, brengen je een stap dichter bij je einddoel.

Beloon jezelf
Sommige taken stel je uit omdat je ze vervelend vindt. Doe deze taken het liefst zo vroeg mogelijk op de dag en stel jezelf een beloning in het vooruitzicht: een koekje, surfen op internet of een tijdschrift lezen.

Kan morgen ook
Natuurlijk kunnen veel dingen ook prima morgen gedaan worden, maar waarom zou je het niet vandaag doen? Iedere keer dat je aan een taak denkt en deze uitstelt (al is het maar de was doen), kost dat je energie. Dat is toch zonde?

Weg met afleiding
Zorg dan dat er geen afleiding is: zet je telefoon uit, blokkeer meldingen van nieuwe e-mail en focus je op die ene taak. Let’s get it over with!

Begin gewoon
Misschien ben je bang dat je je werk verpest en durf je er daarom niet aan te beginnen. Er is maar één tip: begin gewoon. Wat is het ergste dat kan gebeuren? Je hoeft niet te beginnen bij het voorwoord, of bij stap 1. Begin aan een taak waar je op dit moment iets mee kunt, het geeft niets als dit voor je gevoel niet het begin is. Je zult zien dat je werk vanzelf vorm krijgt.

Heb jij last van uitstelgedrag?