6294274 2100x1440

Waarom aardig zijn je wél verder helpt

Om dingen voor elkaar te krijgen, hoef je niet onaardig te doen. Integendeel: nice girls dó get the corner office, zegt auteur Fran Hauser in haar boek Nice girls rule. Hoe? Dat lees je hier.

Vriendelijkheid en daadkracht bijten elkaar niet. Toch is er een hardnekkige mythe dat vrouwen die vriendelijk zijn het nooit ver zullen schoppen. Aardig zijn wordt vaak bestempeld als zwak en ineffectief. De Amerikaanse auteur Fran Hauser is het daar hardgrondig mee oneens. “Er gaat juist kracht schuil in eigenschappen als empathie, vriendelijkheid en compassie. Eigenschappen die in het bedrijfsleven nogal eens worden onderschat. Juist door mijn vriendelijkheid te omarmen, kreeg ik meer zelfvertrouwen, ontving ik meer loyaliteit van mijn collega’s en bouwde ik een sterk en betrouwbaar netwerk op. Ik ben ervan overtuigd dat dit voor iedereen is weggelegd.”

Skip pleaser-gedrag

Fran Hauser is niet de minste. Ze is uitgeroepen tot 1 van de 6 invloedrijkste vrouwen in de tech-scene van New York, had diverse topfuncties in de mediabranche, investeert in start-ups en is een beroemde voorvechtster van vrouwenrechten. Haar mantra: je ambitie koppelen aan oprechte vriendelijkheid (attent, respectvol, eerlijk, collegiaal, gul) is de sleutel tot succes. Ook met humor en luchtigheid kom je een heel eind, meent ze. Want door je menselijkheid te tonen, win je het vertrouwen van je collega’s en ben je vee toegankelijker voor ze. Wel zit er volgens haar een dun lijntje tussen aardig zijn en jezelf tekort doen. Het grootste ‘gevaar’ zit hem erin dat je anderen te veel gaat pleasen. Maar er is een duidelijk verschil: vriendelijkheid is behulpzaam en bescheiden zijn, pleasen is onderdanig zijn en jezelf omlaag halen. Je kunt op een vriendelijke manier een probleem aankaarten om het op te lossen, pleasen is juist het probleem in de doofpot stoppen om ophef te veroorzaken. 

Aardig ambitieus

Wil je graag een stap maken in je carrière? Kijk bijvoorbeeld wat je kunt doen om je baas te ontlasten. Wees doeltreffend en gericht. Vraag niet: wat kan ik doen? Wel: zal ik research doen voor de presentatie die je moet maken? Zo laat je zien wat je in huis hebt en is de kans groot dat je er ook credits voor krijgt. En: strijk met de eer van je eigen ideeën, maar betrek wel altijd jouw ‘buddies in crime’ (iedereen die aan het succes heeft bijgedragen) erbij. Zo ben je succesvol én kom je sympathiek over.

Sorry not sorry

Vrouwen zeggen vaak sorry om niet bits of onbeleefd over te komen, stelt Hauser in haar boek. Zelfs als ze niks verkeerds hebben gedaan. Een eersteklas communicatie-afknapper is dat volgens haar. Toch is dit stopwoordje niet alleen maar negatief. Je geloofwaardigheid wordt namelijk voor 58 procent bepaald door je lichaamstaal, voor 35 procent door je intonatie en maar voor 7 procent door de woorden die je zegt. Let dus ook op hoe je de boodschap overbrengt: geen afhangende schouders, maar een trotse houding, maak oogcontact en praat niet te zacht. En sla je benen tijdens een zittende vergadering niet over elkaar. Mensen zullen je eerder als een natuurlijke leider zien als je ook in je lichaamstaal zelfvertrouwen uitstraalt. Non- verbale communicatie speelt zich vaak af op een onbewust niveau; met een sterke lichaamstaal op de werkvloer word je minder snel bestempeld als bitchy dan wanneer je je met woorden pittig uitdrukt. Als je gewend bent om je lichamelijk klein te maken, voelt dit misschien vreemd, maar oefening baart kunst.

Fijne feedback

Als ‘nice girl’ ben je in het voordeel als het gaat om feedback. Begin je feedback met het benoemen wat er goed gaat. Combineer je empathische skills vervolgens met specifiek commentaar en voldoende context, zodat de ander weet wat er beter moet en waarom. Leuk weetje: teams die bij elke punt van kritiek zes complimenten krijgen, presteren het beste. Terwijl ontevreden werknemers tien procent minder productief zijn, volgens een artikel gepubliceerd in Harvard Business Review.

Krijg je feedback? Schiet dan niet in de verdediging, maar bedank ervoor en focus je op de verbeterpunten.

Empathisch onderhandelen

Onderhandelen in werk, bijvoorbeeld over je salaris, lijkt misschien eng, maar juist als je aardig zijn maakt van jou een goede onderhandelaar. Als je oprecht vriendelijk bent en je inlevingsvermogen aanboort om prettige werkrelaties op te bouwen, zullen mensen eerder jouw verzoek inwilligen. Niemand onderhandelt immers graag met een tough cookie. Tip: zoek altijd de gemeenschappelijke deler tussen wat jij wilt en wat de ander wil. Komen jullie er niet uit, zeg dan: ‘Wat kunnen we hieraan doen?’ Zo blijft het een gezamenlijke verantwoordelijkheid.

Zo koppel je ambitie aan oprechte vriendelijkheid

  • Elke koffie- en lunchpauze is een kans om mensen te ontmoeten, ideeën te delen en relaties te versterken. 
  • Komt er op je werk een mooie kans voorbij, maar twijfel je of jij er wel geschikt voor bent? Doe wat veel mannen doen: ga ervoor als je voor 60 procent aan de taakomschrijving voldoet.
  • Als je tijdens vergaderingen nooit het woord neemt, belemmert dat je carrière. Neem je voor om bij elke meeting minstens één keer een idee of mening te ventileren. 
  • Heb je een leidinggevende functie? Bekommer je tijdens een meeting dan ook om de stille Willy’s en moedig hen vriendelijk aan om ook het woord te nemen. #goodvibes

Tip van de redactie

769x1200 1

Tekst: Esmir van Wering | Beeld: GettyImages

Shop