Placeholder

Vrouwen kopiëren eetgedrag

Met een vriendin lunchen? Grote kans dat jullie evenveel van jullie bord eten, zo blijkt uit onderzoek van gedragswetenschapper Roel Hermans van de Radboud Universiteit Nijmegen. Uit zijn onderzoek blijkt dat vrouwen elkaar tijdens het eten na-apen. Als de een meer opschept, dan doet de ander dat ook.

In een nagebootst café in het laboratorium van het Behavioral Science Instituut liet Hermans vrouwen in stelletjes met elkaar eten. Er deden in totaal 85 vrouwen mee in de leeftijd van 17 tot 33 jaar en 85 actrices. De ‘gewone’ vrouwen wisten niet dat de actrices instructies hadden gekregen om het bord leeg te eten, half op te eten of extra op te scheppen.

Wat bleek? Zodra de betreffende actrice meer opschepte, deed de tafelpartner mee. Aten de actrices het bord niet leeg, dan aten de vrouwen zelf ook minder en vonden ze de bewuste tafelgenoot bovendien minder aardig. De vrouwen pasten hun eetgedrag niet alleen op hun eetpartner aan, maar ook op de hoeveelheid die ze kregen. De vrouwen die een grotere portie kregen aten 35 procent meer dan de vrouwen die een kleine portie kregen.

Overigens, we zijn ons niet erg bewust van dit gedrag. Na afloop gaf bijna tachtig procent van de vrouwen aan dat ze net zoveel hadden gegeten als normaal en zich niet hadden laten beïnvloeden.

Afvallen? Eet alleen
Hermans concludeert uit zijn onderzoek dat je, als je wilt afvallen, beter alleen kunt eten. Óf je moet je er voldoende van bewust zijn dat de mensen met wie je eet jouw eetgedrag beïnvloeden.

Grappig: mannen blijken tijdens het eten veel meer hun eigen koers te varen. Het onderzoek is ook met mannen gedaan, die in dezelfde situaties minder op elkaar letten.

Chroom kan helpen bij het afvallen >


(