Placeholder

Voorkom een burn-out

Herken de symptomen en voorkom dat je winterdip verandert in een burn-out.

De regen slaat tegen de ramen,  je bent lusteloos en moe en wil het liefst met een deken in het hoekje van de bank kruipen. Je hebt, net als 1,5 miljoen andere Nederlanders, last van een winterdip. Op zich niet verontrustend, tot de dip omslaat in een burn-out.

Bij een burn-out is iemand letterlijk helemaal leeg. Je hebt een extreem gevoel van vermoeidheid, afkeer tegen je werk en het zelfvertrouwen ligt in de goot. Gelukkig ontstaat een burn-out niet zomaar.

Hoe ontstaat een burn-out?
Een burn-out kan ontstaan wanneer iemand structureel overwerkt, werk mee naar huis neemt en zichzelf er toe dwingt om bepaalde resultaten te behalen. Hierdoor is de druk op die persoon hoog, en kan hij zenuwachtig en prikkelbaar worden. Wanneer de druk te lang aanhoudt kan de persoon daaronder bezwijken en spreken we van een burn-out. Wanneer je de symptomen op tijd herkent kun je het voorkomen.

Hoe voorkom je een burn-out:
Stel realistische eisen aan jezelf, maar ook aan anderen. Een burn-out is het gevolg van een verstoorde energiebalans; je stopt vaak veel meer energie in je werk dan dat je ervoor terug krijgt. Voorkom stress en ergernissen op dit vlak door realistische eisen te stellen.

Blaas tijdig stoom af. Je haalt de druk van de ketel door gebeurtenissen met iemand te bespreken. Op die manier evalueer je de gebeurtenis voor jezelf en kunnen anderen je advies geven.

Luister naar je lichaam. Stress veroorzaakt een mindere weerstand. Denk aan een verkoudheid die maar niet over gaat. Kleine griepjes moet je niet onderschatten; neem de tijd om te herstellen.

Zorg voor beweging. Beweging ontstrest. Fanatiek sporten is niet per sé nodig, een wandelingen door de gangen doet ook al wonderen.

Meer weten over burn-outs? Ga naar Santé’s Medisch Dossier >