Placeholder

Voedings- supplementen tegen depressie

Er is een aantal supplementen waarvan redelijk tot goed is bewezen dat ze effect hebben bij depressie. Santé zet ze voor je op een rij…

5HTP
Deze stof komt van nature in het lichaam, maar ook in platen voor. In het lichaam kan 5HTP worden omgezet in serotonine, waardoor het effectief is tegen sommige depressies. De wetenschappelijke onderbouwing begint langzamerhand vorm te krijgen.

SAMe
In de VS wordt aminozuur SAMe (s-adenosyl methionine) voorgeschreven bij depressie. Dit middel heeft een vergelijkbare werking met reguliere antidepressiva en kan bovendien al binnen een week effect genereren. In Nederland is psychiater Rolf Lanting (Mesos Medisch Centrum Utrecht) pleitbezorger van dit middel.

Omega-3
Omega-3-verzuren hebben een gigantisch dossier opgebouwd wat betreft het positieve effect bij depressies. Onlangs verscheen een overzichtsstudie waaruit onomstreden bleek dat de vetzuren, die alleen voorkomen in vette vis, depressie tegengaan.

Vitamine D
Mogelijk is er ook een verband tussen gebrek aan vitamine D (dat we aanmaken onder invloed van licht) en het ontstaan van een depressie. Het onderzoek staat nog in de kinderschoenen, maar zorg dat je voldoende licht krijgt, dan heb je automatisch voldoende vitamine D in je lichaam.

Sint-janskruid
Natuurlijke middelen op basis van sint-janskruid lijken op de bestaande medicijnen tegen depressie. Maar ook al verlicht sint-janskruid de symptomen, je zult moeten achterhalen – met de psycholoog – welke achterliggende oorzaak er voor je depressie is.

Bovendien is het belangrijk niet te gaan ‘zelfdokteren’ en/of zomaar je voorgeschreven medicijnen te laten staan. Sint-janskruid kan de werking van de anticonceptiepil en bloedverdunners verstoren en kan in combinatie met antidepressiva erg gevaarlijk zijn. Raadpleeg voor gebruik eerst je arts.

Meer over depressie en het voorkomen van depressie >