Placeholder

Verminderde vruchtbaarheid mogelijk oorzaak ontwikkelings-stoornissen

Kinderen die worden geboren na IVF of het injecteren van sperma in een eicel hebben een grotere kans op vroeggeboorte of een laag geboortegewicht. Dat zorgt weer voor een verhoogde kans op ontwikkelingsstoornissen.

Er werd eerder gedacht dat de vruchtbaarheidstechnieken dit effect hebben, maar uit een onderzoek van het UMC Groningen blijkt dat het misschien de verminderde vruchtbaarheid zélf is die dit effect heeft.

Ontwikkeling
De onderzoekers bestudeerden 209 kinderen en hun ouders. Meer dan de helft van de ouders had gebruik gemaakt van IVF of andere technieken. Toen de kinderen 2 jaar waren, werden zij getest op onder andere beweging, spierspanning, reflexen, grote en fijne motoriek en oog-handcoördinatie.

Stoornis
7 procent van de kinderen had een lichte ontwikkelingsstoornis. Het aantal was groter bij stellen die meer tijd nodig hadden om zwanger te worden. Ouders met kinderen met een lichte ontwikkelingsstoornis hadden gemiddeld 4 jaar nodig om zwanger te raken. Bij de ouders van de andere kinderen was de gemiddelde tijd tot zwangerschap 2 jaar en 8 maanden.

Wist je dat…
In Nederland heeft ongeveer 10 tot 20 procent van de stellen met een kinderwens een verminderde vruchtbaarheid.