Placeholder

Van winter- naar zomertijd

Vannacht gaat de zomertijd in. Welk effect heeft dat op ons lichaam? Stel dat we moesten kiezen tussen winter- en zomertijd, wat zou dan het best voor ons zijn?

Dankzij de zomertijd kan er naar schatting zo'n 0,3 procent enerergie bespaard worden. In 1977 werd daarom de zomertijd ingesteld. Het was niet de eerste keer dat de zomertijd in ging: van 1916 tot 1945 hadden we in Nederland ook zomertijd.

Afschaffen
De zomertijd zorgt ervoor dat we 's zomers heerlijk lange dagen hebben. Toch heeft de wisseling van winter- naar zomertijd ook tegenstanders.

Groter effect dan gedacht
De overgang van winter- naar zomertijd heeft waarschijnlijk toch een groter effect dan lange tijd gedacht werd. Het uur slaap dat we inleveren kan zorgen voor gezondheidsproblemen.

Hartaanvallen
Een onderzoeker suggereert zelfs dat de overgang van winter- naar zomertijd zorgt voor meer hartaanvallen, dat komt door de korte onthouding van slaap en de verstoring van het biologische ritme. Verder zouden er door het uur minder slaap meer ongelukken gebeuren, zowel in het verkeer als op de werkvloer.

Stel…
Stel dat we het hele jaar door één tijd zouden moeten aanhouden, moet dat dan de winter- of de zomertijd worden? Daar zijn onderzoekers het niet over eens.

Weg met zomertijd
Zo is er een onderzoeker die pleit voor het hele jaar wintertijd, dit is namelijk de oorspronkelijke tijd. Als we de wintertijd zouden afschaffen, is het 's winters in de ochtend extreem lang donker en juist 's ochtends hebben we daglicht nodig om op gang te komen.

Weg met wintertijd
Volgens een andere onderzoeker kunnen we juist beter de wintertijd afschaffen. Het zou beter zijn voor onze gezondheid, omdat we tijdens de zomertijd langer buiten zijn door het vele daglicht.

Heb jij moeite met de overgang van winter- naar zomertijd?