Placeholder

Vakantiefoto’s delen via social media

Al je vrienden mogen zien hoe geweldig jouw vakantie was. Maar foto’s delen via social media kan je ook problemen opleveren.

48 procent van de Nederlanders deelt vakantiefoto’s online. Nederland staat op de tweede plaats van landen waarin mensen het meeste informatie delen. Als je je profiel niet hebt afgeschermd zijn je foto’s voor iedereen zichtbaar. We staan er vaak niet bij stil dat dat ons ook problemen kan bezorgen. Met je baas, een toekomstig werkgever of zelfs met de Belastingdienst bijvoorbeeld.

Laagdrempelig
Je zit in een zonnig oord, met een cocktail en een stel knappe mannen. Met een paar klikken deel je de foto, maar net zo snel zet je je baan of relatie op het spel.

Wat post je wel/niet?
Ten eerste: scherm je profiel af. Dan nog is alles wat je deelt niet meer privé, al deel je het met nog zo’n kleine vriendengroep. Denk aan je moeder, als zij de foto of update mag zien, is het meestal prima om dit online te delen. Als je aangeschoten bent, kun je beter niets delen. Wees je ook bewust van foto’s die anderen van je nemen en eventueel delen. Het is belangrijk om regelmatig te controleren wat er eigenlijk te vinden is als mensen jouw naam zoeken.

Hoe voorzichtig ben jij met het delen van foto’s?