Placeholder

Therapie maakt gelukkiger dan geld

Uit een Brits onderzoek is gebleken dat mensen gelukkiger worden van therapie dan van een geldbedrag.

Wat klinkt aantrekkelijker, de postcodeloterij winnen of praten met een therapeut? Volgens onderzoekers van de Universiteit van Warwick en Manchester kun je beter voor het tweede gaan, zij hebben onderzocht dat therapie gelukkiger maakt dan geld.

De onderzoekers hebben het welzijn van duizenden mensen bekeken, ze keken hoe dit veranderde wanneer ze psychotherapie kregen en wanneer ze een geldbedrag kregen, door bijvoorbeeld een loterij of loonsverhoging.

Daaruit bleek dat € 1000 aan therapie net zo gelukkig maakt als een geldbedrag van € 27.500. Wanneer je naar de kosten kijkt is therapie dus een effectiever middel om het geluksgevoel te vergoten dan geld.

Geluksgevoel
Dat geld alleen niet gelukkig maakt is ook te zien bij het nationale welzijnsniveau. De afgelopen vijftig jaar heeft ons land een grote economische vooruitgang geboekt, maar het geluksgevoel onder de Nederlanders is niet vergroot.

Met het onderzoek is het nut van psychotherapie aangekaard, iets waar voorheen weinig aandacht aan werd  besteed door de overheid. We weten nu dat slachtoffers bijvoorbeeld zijn meer gebaat bij therapie dan een geld bedrag om het leed te compenseren.

(