Placeholder

Seksdrive bij vrouwen

Zin in seks komt niet uit de lucht vallen. Maar waar komt het dan wel vandaan?

Al jarenlang doen wetenschappers over de hele wereld onderzoek naar het ontstaan van zin in seks. Maar vooral bij vrouwen ligt dit heel ingewikkeld. Zin in seks wordt bepaald door drie factoren: biologische, psychologische en contextuele.

Biologische factoren
Je lijf en je geest moeten kunnen reageren op seksuele prikkels. Of dat gebeurt hangt af van ingewikkelde chemische processen in je hersenen, waarbij allerlei stoffen als hormonen en neurotransmitters een rol spelen.  Er moet in je lichaam een goede balans zijn van deze stofjes om je seksdrive op gang te krijgen.

Psychologische factoren
Wat je doet met seksuele prikkels wordt bepaald door je gedachten en gevoelens: zit je niet goed in je vel, ben je druk met andere zaken of voel je angst of schaamte, dan is zin in seks makkelijk om zeep geholpen. Het is dus belangrijk om lekker ontspannen en met een ‘leeg’ hoofd aan een vrijpartij te beginnen.

Contextuele factoren
Jouw beeld over je partner en je relatie speelt een grote rol bij het wel of niet toelaten van seksuele prikkels.  Zin in seks ontstaat door iets seksueels te doen, maar dat werkt alleen als jij – en je partner – seks aantrekkelijk vinden en kunnen maken.

Klinkt allemaal best logisch. Toch bestaan er veel misverstanden over zin in seks. Om vrouwen meer duidelijkheid te bieden is www.zininseks.nl in het leven geroepen. Je kunt hier terecht met al je vragen over zin of juist geen seks. De site is eigendom van het Amsterdam Medisch Centrum.