Placeholder

Jongeren hebben vaak onveilige seks

Ongeveer de helft van de jongeren in Nederland heeft wel eens onveilig seks gehad…

Dat blijkt uit het Date en Seks-onderzoek dat onder ruim 5.000 jongeren werd uitgevoerd. Hoewel de deelnemende jongeren lieten weten voldoende informatie te krijgen over voorbehoedsmiddelen, pleit dr. Rob Beerthuizen van de stichting Anticonceptie Nederland voor meer informatievoorziening, die verder gaat dan de pil en het condoom.

Hij komt eraan: de anticonceptiepil voor mannen >

In de heat of the moment
60 Procent van de mannen en 40 procent van de vrouwen in de leeftijdscategorie 12-25 jaar heeft wel eens seks gehad zonder voorbehoedsmiddel. Op het moment suprême wordt het condoom vergeten. Ook heeft 13 procent geen voorbehoedsmiddel bij zich als het erop aankomt.

Én alcohol en drugs spelen een rol bij het vergeten van condooms. Dertien procent van de mannen gaf in het onderzoek aan vaak te veel onder invloed te zijn en daardoor het condoom vergeet. Vijftien procent van de vrouwen gaf aan hier ook last van te hebben. Van de vrouwen tot en met 25 jaar die onveilig seks heeft gehad is 14,9 procent ongewenst zwanger geraakt tegenover 2,1 procent van de vrouwen die wel veilig heeft gevreeën.

Fabeltjes
Ook blijkt dat er in Nederland nog misverstanden bestaan over anticonceptie. Zo zegt bijna één op de vijf mannen dat ‘voor het zingen de kerk uitgaan’ effectief is. Terwijl vrouwen beter op de hoogte lijken te zijn en weten dat er dan ook kans is op zwangerschap. Tevens denkt 10 procent van de mannen dat na de seks goed plassen helpt bij het voorkomen van zwangerschap. Vrouwen weten echter dat dit een fabeltje is.

Lees ook: Hollandsche seksuele fantasieën >

Voorlichting
Jongeren laten zich voorlichten door hun ouders, de huisarts en school. Van de onderzochten mannen gaat 16 procent naar de huisarts om te praten over anticonceptie. Bij vrouwen ligt dit percentage rond de 75 procent. De jongeren hebben het bij de huisarts voornamelijk over de pil en het condoom.

Gynaecoloog en directeur van de Stichting Anticonceptie Nederland, Rob Beerthuizen vindt het percentage jongeren dat onveilig seks heeft hoog. ‘Deze jongeren lopen het meeste risico op een ongeplande zwangerschap. Er zijn ongeveer 50.000 gevallen per jaar, waarvan de helft wordt beëindigd door een abortus. Er ligt dus een belangrijke taak voor scholen en ouders om voorlichting te geven, al vanaf de leeftijd tien of elf jaar.’