Placeholder

Risicogebieden van hoofdluis

Naar maar waar: ieder jaar hebben een kleine kwart miljoen basisscholieren last hoofdluis. De website luizenradar.nl moet hier verandering in brengen.

De basisscholen zijn weer begonnen en dat betekent dat hoofdluis weer op de loer ligt. Om die kriebelende beestjes zo goed mogelijk te kunnen vermijden is de website www.luizenradar.nl vandaag live gegaan.

Risico’s
Deze site brengt precies in kaart wat de zogenoemde ‘risicogebieden’ zijn. Ouders en schoolbesturen kunnen o.a. besmettingen aangeven op de site en de verkoop van hoofdluisproducten wordt in de gaten gehouden.

‘Na de zomervakantie zien we altijd een piek in het aantal besmettingen,’ laat Ingrid Ligthart, voorzitter van het Landelijk Steunpunt Hoofdluis, in een verklaring weten. ‘Het is niet aangetoond dat hoofdluis vaker voorkomt in de zomer. Gedurende het schooljaar wordt er regelmatig gecontroleerd, maar dat ligt natuurlijk stil als de scholen dicht zijn.’

Lees ook: universeel griepvaccin op komst >

Luizenkammen
Zoals we allemaal weten is hoofdluis enorm besmettelijk. Omdat kinderen op basisscholen vaak dicht op elkaar zitten en erg fysiek zijn, kan hoofdluis daar gemakkelijk z’n gang gaan. Eerder werd gedacht dat het hele huis van boven tot onder geboend moest worden om de beestjes uit te roeien, maar inmiddels is bekend dat het haar kammen met speciale luizenkammen voldoende is.

De website www.luizenradar.nl is vandaag gelanceerd door hoofdluisproducent Prioderm.

(