Placeholder

Zo doet een afwijzing minder pijn

Is je Tindermatch plotseling verdwenen, zie je op Facebook dat iedereen op een feestje is waarvoor jij niet bent uitgenodigd? Zo’n afwijzing kan pijnlijk zijn. Gelukkig zorgen je hersenen er automatisch voor dat het leed verzacht wordt.

Na een afwijzing heb je vaker het gevoel dat mensen jouw richting op kijken. Dat zorgt ervoor dat je je gezien voelt en dat je het gevoel hebt dat je erbij hoort. Bovendien helpt je brein je op die manier om nieuwe contacten te leggen; een nieuwe ontmoeting begint vaak met oogcontact.

Onderzoekers ontdekten dit trucje van je onderbewustzijn in een onderzoek waarvoor mensen een balspel speelden. Een deel van de mensen werd buitengesloten. Daarna kregen de deelnemers foto's te zien. Op de foto's stond een vrouw die hen aankeek, of juist net niet aankeek. De mensen die buitengesloten waren tijdens het balspel, dachten vaker dat de vrouw op de foto hen aankeek als dat eigenlijk niet zo was.

Het effect is wel van korte duur, wanneer mensen voor de tweede keer naar de set foto's keken, zagen ze het verschil wel.

Bron: NYmag | Beeld: Shutterstock