Placeholder

Waarom voorlezen een goed idee is

Kan jouw kind nog niet zelf lezen? Dat is een extra goede reden om voor te lezen, maar ook als je kind al wel zelf leest, is het goed om deze gewoonte vol te houden.

1. Voorlezen is goed voor de taalontwikkeling
Door het voorlezen leren kinderen nieuwe woorden. Praat na afloop samen na over het boek, zo denkt je kind er actief over na.

2. Voorlezen is een moment voor jullie samen
Samen op de bank, of in bed. Knus tegen elkaar. Voorlezen is een moment van quality time en daarom goed voor jullie band.

3. Voorlezen past in een ritueel
Veel ouders lezen hun kinderen voor voordat ze naar bed moeten. Voorlezen worden is rustgevend en door het onderdeel van het ritueel te maken, wordt het heel duidelijk dat het bijna bedtijd is.

4. Voorlezen is goed voor de fantasie en verbeeldingskracht
Kinderen zien vooral hoe het er thuis aan toe gaat, op de kinderopvang of bij familie en vrienden. Door voor te lezen, krijgt je kind een beeld van hoe het bij andere kinderen gaat. Dat komt ook ten goede aan het inlevingsvermogen.

5. Je geeft het goede voorbeeld
Kinderen die vaak worden voorgelezen en hun ouders regelmatig zien lezen, zullen later waarschijnlijk sneller geneigd zijn om een boek te pakken.

Wist je dat… Het is goed om een baby voor te lezen. Begin met een plaatjesboek en benoem alles wat er op de tekeningen te zien is. Vanaf ongeveer negen maanden kun je korte verhaaltjes voorlezen, bijvoorbeeld in rijmvorm.

Beeld: Shutterstock