Placeholder

Waarom je altijd net voor jouw halte wakker wordt

Degenen die vaak met het openbaar vervoer reizen, kennen het misschien: je dut in, maar je doet je ogen open nét voor je bij jouw halte bent. Hoe kan dat?

De website Science of us vroeg het aan een verschillende dokter, die er allemaal een eigen visie op hebben.

1. Je interne klok maakt je wakker
Je lichaam went aan routines. Als jij dus vaker die trein of bus neemt, is je lichaam daarop ingesteld. Dat suggereert dat als de trein vertraging heeft je dan niet wakker zou worden… Wie denkt dat dat klopt?

2. Je herkent geluiden
Een andere dokter is het niet met die theorie eens. Volgens hem zou je wakker worden doordat je externe geluiden hoort. Al slaap je, je hoort onbewust toch dat de halte voor jouwe wordt omgeroepen of je herkent het geluid van de straatmuzikant en zo word je precies op tijd wakker. Uit onderzoek blijkt dat je hersenen zo geprogrammeerd zijn dat ze bepaalde dingen sneller horen. Zo schijn je sneller op je eigen naam te reageren dan op andere namen. Zo kan dat ook werken met jouw halte.

3. Je bent vaker wakker dan je denkt
Weer een andere dokter geeft nog een andere reden op: je bent gewoon vaker wakker dan je denkt. Misschien veer je bij iedere halte even op uit je slaap om te checken of het jouw halte is, maar herinner je je dat door je slaperigheid niet meer.

Niet iedereen kan het
Het opmerkelijke is dat niet iedereen in slaap kan vallen zonder zijn of haar halte te missen. Misschien slaap jij te diep of heb je moeite met wakker worden na te weinig slaap. Wil je zeker weten dat je op tijd wakker wordt? Zet dan toch maar je wekker.

Bron: Science of us | Beeld: Shutterstock