Placeholder

Vermindert oxytocine je eetlust?

Tijdens het begin van een verliefdheid kan het voorkomen dat je minder trek hebt, dat zou komen door het hormoon oxytocine.

Gelukshormoon
Oxytocine staat bekend als het gelukshormoon. Het komt onder andere vrij tijdens knuffelen en bij huidcontact. Het versterkt de connectie tussen twee partners. Ook tijdens de bevalling komt oxytocine vrij. Het versterkt de band tussen moeder en baby en brengt borstvoeding op gang. Maar oxytocine heeft nog een effect: het vermindert je eetlust.

Een nieuw onderzoek onderbouwt dat
Er is recentelijk onderzoek gehouden dat nogmaals het effect van oxytocine op je eetlust onderbouwt. Een groep mannen kreeg neusspray met oxytocine toegediend, de tweede groep kreeg een placebo. Een uur later kozen ze aan de hand van een menukaart een ontbijt. Het onderzoek werd op een later moment herhaald, maar de placebo- en oxytocinegroep werden nu omgewisseld.

Minder honger door oxytocine
De mannen die oxytocine toegediend hadden gekregen aten 122 calorieën en 9 gram vet minder. Verder zorgde de oxytocine ervoor dat vet makkelijker in energie voor het lichaam werd omgezet.

Doen we oxytocine tekort?
We kennen oxytocine vooral als gelukshormoon, maar het is blijkbaar meer. Wellicht kan het een belangrijk hormoon zijn om overgewicht te bestrijden. Voor het zover is, moet er meer onderzoek gedaan worden. Op dit moment is het nog onduidelijk of het effect van oxytocine hetzelfde is op de eetlust van vrouwen.

Bron: Scienceofus | Beeld: Shutterstock