Placeholder

Verlof: weet jij waar je recht op hebt?

Als we iets doen, doen we het graag met volle aandacht. De nieuwe Santé moet iedere maand naar de drukker, maar thuis vraagt het gezin ook om aandacht. Gelukkig hoeft het één niet ten koste te gaan van het ander.

Op de redactie benutten we onze vakantiedagen goed. Maar je hebt niet alleen recht op vakantiedagen, er zijn meer soorten van verlof.

In verwachting of net moeder geworden?
Eén van de moment waarop je als vrouw te maken krijgt met verlof, is wanneer je een in verwachting of net bevallen bent: zwangerschapsverlof, bevallingsverlof, ouderschapsverlof. De termen vliegen je plotseling om de oren. Hoe weet je waar je recht op hebt?

Wist je dat…
– Je hebt recht op 6 weken zwangerschapsverlof en minstens 10 weken bevallingsverlof.
– Je kunt een deel van je bevallingsverlof gespreid opnemen.
– Ook als je een kind adopteert heb je recht op verlof
– Tijdens je zwangerschapsverlof en bevallingsverlof bouw je gewoon vakantiedagen op. Je werkgever maf je niet vragen om vakantiedagen op te nemen voor je verlof.

Twijfel je of jouw werkgever je wel het juiste aantal uren verlof geeft? Tip: Check waar je recht op hebt.

Wanneer heb ik verder recht op verlof?
Als je voor je zieke kind, partner of moeder zorgt, kun je zorgverlof aanvragen. Daarnaast heb je soms recht op bijzonder verlof, bijvoorbeeld bij een huwelijk, verhuizing of doktersbezoek. De regels daarvoor zijn afhankelijk van je CAO. Wees zelf ook alert en vraag verlof aan wanneer je daar recht op hebt.

Op de website van de Rijksoverheid kun je checken waar je recht op hebt.

Dit artikel is een samenwerking met de Rijksoverheid

Beeld: Shutterstock