Placeholder

Ochtend- of avondmens: genetisch bepaald

Zou je graag een ochtendmens willen zijn? Stop met proberen vroeger op te staan. Uit een nieuw onderzoek, dat 20 jaar lang duurde, blijkt dat het aan je genen ligt of je een ochtend- of avondmens bent.

Het gen Period-3 bepaalt of je een ochtend- of avondmens bent. Er zijn twee versies van het gen: een korte en een lange versie. Degenen met de lange versie zijn ochtendmensen, mensen met de korte versie zijn avondmensen.

Er is hoop
Wil je je ritme omgooien en nu alle hoop verloren? Dan hebben we goed nieuws: je krijgt van beide ouders een Period-3-gen mee. Veel mensen hebben daardoor een lange én een korte versie.

Verschillende levensfases
Je slaapritme hangt ook samen met je levensfase. Kinderen zijn vooral ochtendmensen, pubers avondmensen en hoe ouder een volwassene wordt, hoe meer hij of zij zal terugvallen op een ochtendritme.

Ochtend- vs. avondmensen
De studie toont daarnaast ook wat verschillen tussen beide types. Ochtendmensen hebben vaker een succesvolle carrière, maar zijn minder flexibel en welvarend dan nachtmensen. Nachtmensen kampen vaker met overgewicht, snurken vaker en hebben vaker last van een slaapapneu.

Ben jij een ochtend- of avondmens?