Placeholder

Kan het een tandje minder?

We gebruiken steeds minder kraanwater, we ontvangen minder folders, geven minder geld uit aan Sinterklaas en gaan minder op wintersport. Zijn we aan het consuminderen of schuilt er iets anders achter?

We ontvangen minder reclamefolders
Tot vorig jaar vielen er ieder jaar meer folder op de mat. Wekelijks liep dat op tot gemiddeld 37 folders. Dit jaar is het aantal folders voor het eerst gedaald. Winkels en bedrijven kijken steeds kritischer naar waar en hoe vaak hun folder verspreid moet worden. Daarnaast heeft 21 procent van de huishoudens een sticker op de brievenbus en daar komt ieder jaar een procent bij.

We gebruiken minder water
Nederlanders gebruiken steeds minder water. Een goede ontwikkeling, maar we doen het niet bewust. We zijn niet begonnen met consuminderen, we besparen vooral water doordat de techniek verbeterd is. Er zijn steeds meer vaatwassers, wasmachines en douchekoppen die minder water en energie gebruiken.

We geven minder geld uit aan Sinterklaas
Op de website van RTLZ deden 500 mensen mee aan een enquête. 57 procent gaf aan dit jaar minder uit te geven aan Sinterklaas. 10 procent geeft meer uit, de rest geeft hetzelfde uit als andere jaren. Er komt uit de enquête geen reden naar voren.

We gaan minder op wintersport
Begin deze maand waren er een stuk minder wintersportvakanties geboekt dan eerdere jaren. Het verschil met vorig jaar was bijna 10 procent. Misschien kiezen meer mensen voor een last-minute.

Beeld: Shutterstock