Placeholder

‘Houd werk en privé strikt gescheiden’

Bij steeds meer mensen lopen werk en privé in elkaar over. Efficiënt of ongezond?

Volgens onderzoek kun je het beter niet doen
Even iets voor je verzekering regelen onder werktijd? 's Avonds je werkmailchecken? Nope, liever niet. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan die bevestigen dat je werk en privé het best strikt gescheiden kunt houden.

Strikte scheiding is het best
Het risico is dat je je thuis niet herstelt van je werk, omdat je er nog steeds mee bezig bent. Uiteindelijk kan dat leiden tot emotionele uitputting. Je wordt minder creatief en door het multitasken ga je sneller fouten maken.

Hoe houd je werk en privé gescheiden?

  • Probeer zodra je de deur van je kantoor dichttrekt afstand te nemen van je werk. Dat betekent niet alleen dat je niet meer werkt, maar ook dat je mentaal afstand neemt. Het helpt om je werkdag goed af te sluiten: laat alles netjes achter en maak eventueel een to do-lijst voor de volgende dag.
  • Maak afspraken met je collega's. Misschien is het niet nodig dat jij altijd bereikbaar bent. Als dat wel het geval is, kun je het misschien vaker afwisselen met je collega's.
  • Werk je thuis? Probeer een werkplek in te richten die je echt alleen voor werk gebruikt. Voor veel mensen maakt dat het makkelijker om werk en privé te scheiden.
  • Lees ook How to: Minder stress door je werk.

Beeld: Shutterstock