Placeholder

Fake it till you make it: je glimlach

Als je vrolijk bent, krijg je automatisch een lach op je gezicht. Geldt het omgekeerde ook: als je lacht, word je dan automatisch vrolijk?

Het effect van een lach
Je zult het vast al wel eens gehoord hebben, of gelezen op Sante.nl, het antwoord is ja. Een lach maakt je vrolijker, zelfs als je lach zo nep is als maar kan.

Geforceerde glimlach
Twee onderzoekers namen de proef op de som door hun testpersonen eetstokjes in hun mond te laten houden om zo een expressie op het gezicht te forceren. De 3 geforceerde expressies waren neutraal, een halve glimlach en een lach van oor tot oor. Een ander deel van de testpersonen kreeg geen eetstokjes.

Lachen is goed voor je hart
Vervolgens moesten de deelnemers verschillende stressvolle opdrachten uitvoeren. Hun hartslag werd gemeten en er werd aan de deelnemers gevraagd hoeveel stress ze ervaarden. De uitkomst kun je waarschijnlijk al raden. De deelnemers met een geforceerde glimlach voelden zich meer ontspannen, tevreden en hun hartslag was lager.

Faken dus
Volgende keer dat je ochtendhumeur hebt, in de file staat of het net begint te regenen als jij naar buiten stapt toch maar je lippen tot een glimlach persen, of beter nog: maak er een lach van oor tot oor van. Het helpt echt.

Bron: Huffingtonpost | Beeld: Shutterstock