Placeholder

Dit doet een leugentje om bestwil met je

Kan geen kwaad, toch?

Zeggen ‘goh, wat heb ik vandaag hard gewerkt’ als je eigenlijk de halve dag langs je social media-kanalen hebt gesurft. Iemand complimenteren met een niet al te flateuze nieuwe coupe. Of zeggen dat je vaststond in het verkeer, terwijl je eigenlijk te laat bent opgestaan.

Een leugentje om bestwil is zo verteld en kan op zich weinig kwaad, toch? Toch wel, ontdekte professor in de psychologie Anita E. Kelly. Zij onderzocht het effect van minder liegen op de gezondheid en ontdekte dat de waarheid vertellen als je eigenlijk geneigd bent een leugentje op te dissen zowel fysiek als mentaal voordelen heeft.

Drie kleine leugentjes per week minder leverde bij de deelnemers van het onderzoek gemiddeld vier mentale klachten – zoals somberheid en spanning – minder op, en zo’n drie fysieke ongemakken als hoofd- en keelpijn. Vaker de waarheid vertellen bleek de deelnemers ook een groter gevoel van eigenwaarde te geven en ervoor te zorgen dat mensen zich closer voelden met hun naasten.

Drie hoeraatjes voor de waarheid dus. Of de effecten nou echt zo groot zijn of niet, wij zijn voorstander van eerlijkheid.

Lees ook: Zo zie je of iemand liegt

Bron: Archief | Beeld: Shutterstock