Placeholder

Waarom houdt de scheiding van Brangelina zoveel mensen bezig?

Je kon het nauwelijks missen: Angelina Jolie en Brad Pitt gaan scheiden en het internet ontploft. Veel mensen lijken er een mening over te hebben. Hoe komt het dat het einde van een huwelijk tussen twee beroemdheden zoveel losmaakt?

NYmag publiceerde er een interessant artikel over, waarin verschillende onderzoeken naar het onderwerp worden aangehaald. Zo dook in 1956 voor het eerst de term 'parasociale relatie' op. Dat betekent eigenlijk: een eenzijdige relatie op afstand. Het ontstaat wanneer je een band voelt met een personage uit een serie, of met beroemdheden zoals Angelina en Brad.

Sinds 1956 is het effect van dit soort eenzijdige relaties behoorlijk veranderd. Vroeger kende je beroemdheden alleen van televisie of uit het theater. Tegenwoordig ken je beroemdheden door rollen in films en series. We kennen Angelina en Brad bijvoorbeeld van Mr. & Mr. Smith (hoe romantisch), maar we zien ze ook op de rode lopen en via internet lezen we informatie en nieuws over hun persoonlijke leven. De band die je voelt, kan daardoor nog sterker worden.

De verhaallijnen in series en films kunnen je helpen om jezelf te leren kennen en je gevoelens te ontdekken. Een recenter onderzoek laat zien dat we ons zelfs eenzaam voelen als onze favoriete serie stopt. Het gevoel zou zelfs vergelijkbaar zijn met het verliezen van een vriendschap in het echte leven. Onze 'relatie' met de personages in de serie is dan wel niet echt, de gevoelens die je daarover hebt, zijn dat wél.

Beroemdheden lijken in dat opzicht een beetje op personages uit series: we zien hen alleen op televisie of lezen over hen op internet, dat zorgt voor dezelfde betrokkenheid. Toch is de betrokkenheid niet helemaal nieuw. Toen Jennifer Aniston en Brad Pitt uit elkaar gingen, verschenen er t-shirts met Team Aniston en Team Jolie. Tegenwoordig drukken we ons op internet uit met gif'jes.

Bron: NYmag | Beeld: Featureflash Photo Agency / Shutterstock.com