Placeholder

De impact van groente en fruit op mens en milieu

Gezond leven is één ding, maar steeds meer mensen willen bewuste keuzes maken en producten kopen die eerlijk en duurzaam geproduceerd zijn.

Inzicht
Questionmark helpt je hierbij en verzamelt informatie over producten uit de supermarkt. Vanaf nu is de informatie over verse en ingevroren groenten en fruit toegevoegd.

Is deze ananas duurzaam?
Als je voor het schap staat heb je vaak geen idee: waar komt het product vandaan? En hoe is het verbouwd en vervoerd? Dat verschilt per groente en per vrucht. Questionmark maakt de antwoorden op die vragen inzichtelijk.

Een aantal dingen waar je op kunt letten als je groenten en fruit koopt
– Ananas, banaan, mandarijnen en sinaasappels kennen het grootste risico op uitbuiting van arbeiders, bij groente zijn dat erwten, boontjes en asperges.
– Kinderarbeid komt nog voor bij sommige appels uit Brazilië, meloenen uit Costa Rica en Panama, bananen uit Ecuador, Panama en Costa Rica en druiven uit Zuid-Afrika.
– De arbeidsomstandigheden en mensenrechten zijn bij de productie van Nederlandse aardappelen, uien, appels en peren het beste. Deze producten hebben ook de minste invloed op het milieu.
– Kiwi’s uit Nieuw Zeeland komen per schip, wat heel efficiënt is. Daarom scoren ze niet slechter dan kiwi’s die per vrachtwagen uit Italië komen.
– Sinaasappels uit Egypte dragen bij aan waterschaarste in dit al droge land.

Meer informatie vind je op de website van QuestionMark >>

Beeld: Shutterstock