Placeholder

Positief denken maakt niet gelukkiger

Positief denken kan meer kwaad dan goed doen, dat concludeert het nieuwe boek van sociologe Brabara Ehrenreich. Haar uitspraken veroorzaken heel wat controverse in Amerika.

In het boek Bright-Sided: How The Relentless Promotion of Positive Thinking Has Undermined America vraagt Ehrenreich, een vrouw die borstkanker overwon, of positief denken in de meest extreem vormen de oorzaak was van de financiële crisis in Amerika.

Positief denken heeft in Amerika iedereen overtuigd, het is als een geloof voor het volk geworden. Iedereen die zich daar nu vragen bij stelt, wordt als een negativist uitgejouwd.

Wetenschappelijke bewijzen
Maar jezelf dwingen om het leven door een roze bril te bekijken, werkt dus niet, aldus Ehrenreich. Ze heeft wetenschappelijk bewijs dat haar theorieën steunt. Een recente studie toonde aan dat mensen met een laag zelfbeeld zich nog slechter voelden nadat ze positieve mantra’s over zichzelf bleven herhalen.

Maar alles is nog niet verloren, onderzoekers ontdekten dat kijken naar een mooi landschap wel je humeur kan verbeteren.

(