Placeholder

Pijnverlichting door muziek

Muziek kan pijn verlichten als er aandachtig naar geluisterd wordt.

Dat muziek een enorme invloed kan hebben op je gemoedstoestand, is geen geheim. Het kan onder andere emotionele steun bieden, fungeren als gezellige achtergrondmuziek en… lichamelijk pijn verlichten, zo blijkt nu uit onderzoek.

Pijnbeleving
De University of Utah deed een kleinschalig onderzoek naar het effect van muziek op pijnbeleving. 143 Proefpersonen kregen een pijnschok in hun vingertoppen, terwijl ze naar muziek luisterden. Maar ‘gewoon’ naar muziek luisteren was niet genoeg.

Het was vooral belangrijk om de melodieën goed te volgen en de ongebruikelijke tonen te identificeren. Door zich daarop te concentreren, werd de aandacht van de proefpersonen afgeleid van de pijn. Hoe groter de concentratie op de muziek, hoe minder de pijn. Het grootste effect werd gemeten bij deelnemers die bang waren voor de pijn. Waar muziek al niet goed voor is…

Lees ook: uitverkoop maakt gelukkig >

Of er nou naar keiharde rock, melancholische klassieke muziek of een geheel ander genre wordt geluisterd maakt, zo blijkt uit het onderzoek, niet uit. ‘Het moet de interesse hebben van de patiënt. Die moet er aandachtig naar kunnen luisteren,’ aldus onderzoeker David Bradshaw.

(