Placeholder

Overspel zit in de genen

Het aantal partners waarmee je in bed duikt, wordt bepaald door je genen. Amerikaanse onderzoekers van de Binghamton University ontdekten namelijk een gen dat in verband staat met de neiging tot ontrouw en het aangaan van onenightstands.

Een bepaalde versie van een gen genaamd DRD4 werd eerder al gekoppeld aan alcoholisme, gokverslaving en een (voor)liefde voor horrorfilms. De onderzoekers verzamelden voor het onderzoek een gedetailleerde geschiedenis van seksueel gedrag en relaties van 181 jongvolwassenen.

Ze namen ook DNA-stalen en zochten naar de aanwezigheid van een bepaalde variant van het DRD4-gen, dat er voor zorgt dat je een voorliefde voor het nemen van risico’s hebt.

Wat bleek? Mensen met de genvariant maakten twee keer zoveel kans op een geschiedenis van onenightstands in vergelijking met anderen. De helft van hen had al een affaire achter de rug, in vergelijking met een klein kwart van degenen zonder de variant.

Jongens vrijen vaker onveilig… >

Dopamine
"We ontdekten dat individuen met een bepaalde variant van DRD4 vaker onenightstands en affaires aangaan", aldus onderzoeker Justin Garcia. "Dit zou komen door een systeem van plezier en beloning door het hormoon dopamine. Bij onenightstands zijn de risico’s hoog, de beloning substantieel en de motivatie variabel, allemaal elementen die een roes van dopamine verzekeren."

(