Placeholder

Oppassen voor het winterweer

GGD’s door heel Nederland hebben in verband met het vrij plotselinge winterweer van de afgelopen dagen, waarschuwingen uitgegeven over de gezondheidsrisico’s van kou voor ouderen, chronisch zieken en jonge kinderen.

De gezondheidsdiensten wijzen op het belang van het dragen van extra warme kleding. Iets dat vanzelfsprekend lijkt, maar dat kennelijk toch niet zo is. ‘Het lichaam moet meer inspanning leveren om zich warm te houden, ’ meldt de GGD IJsselland. ‘Hart en longen worden door de koude extra belast. Vooral ouderen, mensen met longproblemen (COPD) en/of hart- en vaatziekten is dit riskant.’

Volgens de GGD Hollands Midden is teveel afkoelen één van de grootste risico’s in omstandigheden zoals de huidige. Mensen blijken niet warm genoeg gekleed, en lopen het risico om teveel af te koelen in omgevingen waar het erg koud en nat is of als er een koude wind staat. Daarbij hebben mensen die onderkoeld zijn dit soms zelf niet in de gaten. Oppassen geblazen dus!

Tip! Zo voorkom je verkoudheid en griep >

Kinderen
Jonge kinderen lopen volgens de GGD’s eveneens een aanzienlijk risico op onderkoeling, doordat ze niet zelf kunnen aangeven dat ze het koud hebben. Om al deze redenen bij elkaar adviseren de gezondheidsdiensten om de weersverwachting goed in de gaten te houden, via radio, televisie of internet.

Dit zijn enkele adviezen van de GGD:
– Neem in de auto een telefoon, een deken, eten en drinken mee.
– Draag warme winterkleding. Meerdere laagjes kleding houden het lichaam beter warm dan strakke kleding. Het is belangrijk dat jonge kinderen een muts dragen, aangezien zij veel warmte verliezen via het hoofd.
– Belangrijk is om het gehele huis goed te verwarmen en ondanks het koude weer toch te blijven ventileren. Zo blijft de lucht in huis fris en gezond. Ventileren is zeker belangrijk wanneer er slecht onderhouden gastoestellen (afvoerloze geisers, gaskachels) aanwezig zijn.

Verder adviseert de GGD om goed op ouderen en chronisch zieken te letten. Zij kunnen misschien extra hulp gebruiken, zoals een boodschapje of het uitlaten van de hond.

(