Placeholder

Ook lente zorgt voor depressie

Niet alleen de winter, ook de lente kan zorgen voor een dip. Soms leidt de komst van het voorjaar zelfs tot depressie. Dit blijkt uit onderzoek van Fonds Psychische Gezondheid.

De lente is begonnen en dat betekent voor velen van ons zin in de zomer, langere dagen, mooi weer en fijne uitstapjes. Voor andere kan deze periode echter voor een dip zorgen. Cijfers over deze specifieke seizoensgebonden depressie zijn er niet. Van de winterdip is bekend dat 1,2 miljoen mensen er last van hebben.

Lente-blues
Klachten zijn: somberheid, neerslachtigheid, veel slapen, vermoeidheid en de neiging zich in zichzelf terug te trekken. Komen de (milde) klachten elk jaar terug, dan kun je spreken van een lentedip. Zijn de klachten ernstig en belemmeren ze het dagelijkse leven dan spreken we van seizoensgebonden depressie.

Adrianne Dercksen, hoofd communicatie en voorlichting van het Fonds Psychische Gezondheid, legt uit: “Zeker na deze lange, strenge en donkere winter, kunnen veel mensen last hebben van de overgang naar de zomer. Nu de lente begint is de koek op, de accu is leeg en zal moeten worden opgeladen. Dat kost tijd.”

Dercksen waarschuwt om vooral de seizoensgebonden depressie niet te onderschatten. De meeste suïcidepogingen (zelfmoord) komen in de lente voor.