Placeholder

Nederlanders gek op kerstkaarten

De kerstdagen staan weer voor de deur en dat betekent: kerstkaarten versturen. Online wenskaartenservice Greetz.nl deed onder 550 Nederlanders onderzoek en we blijken grote kerstkaartverstuurders.

Ruim negen op de tien Nederlanders zijn van plan een kerstkaart te sturen, waarvan 90 procent in ieder geval zijn vrienden fijne feestdagen wenst.

Kaart naar de baas?
Opmerkelijk: ouders krijgen even vaak kerstkaarten als de buren (60 procent). Bijna één op de drie Nederlanders stuurt naast familie en vrienden ook collega’s een kerstkaart. Grappig feitje: nieuwe werknemers doen dit jaar extra veel moeite om indruk te maken op hun baas. Vijftien procent stuurt zijn baas een kerstkaart, een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar.

Gemiddeld besteden de meeste Nederlanders één tot twee uur aan het schrijven en versturen van kerstkaarten. Maar sommige mensen gaan nog een stapje verder. Bijna een kwart van de Nederlanders besteedt drie tot vier uur aan en hun kerstkaarten en één op de twintig doet er zelfs een hele week over (!). Helaas verdwijnen de kerstkaarten vaak weer snel bij het oud vuil. In de meeste gevallen worden de feestelijke kaarten tot en met oud en nieuw bewaard (42 procent).

Hoewel de meeste kerstkaarten nog steeds bij warenhuizen worden gekocht (40 procent), worden er online ook steeds meer kaarten besteld en verstuurd. Ten opzichte van vorig jaar is dit aantal met veertig procent gestegen. De online wenskaartenservice verwacht dit jaar met Kerst zelfs ruim één miljoen kaarten te versturen.

Ook weleens handig: een lijstje met óngewenste kerstcadeaus >

Bekende Nederlanders
Greetz vroeg aan de deelnemers ook welke Bekende Nederlander dit jaar een kerstkaart verdiende. Koningin Beatrix won met een kwart van de stemmen, gevolgd door Andre Rieu (17 procent) en Sven Kramer (13 procent) en premier Mark Rutte (13 procent).