Placeholder

Nederlander heeft weinig vrije dagen

Je hebt werkpaarden en je hebt luxepaarden… Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders minder vrije dagen hebben dan de meeste andere Europese landen.

Opmerkelijk: in Europa bestaan grote verschillen tussen het gemiddelde aantal vrije dagen waarop werknemers recht hebben. Dit blijkt uit onderzoek van boekingssite Hotels.com.

De Britten hebben met 28 vrije dagen per jaar het minst reden tot feestvieren, maar ook Nederlanders en Ieren komen er met 29 vrije dagen ongunstig vanaf.

Portugal en Zweden
Uit het onderzoek blijkt dat de twaalf ondervraagde Europese landen allemaal aanspraak maken op gemiddeld 34 vrije dagen per jaar. Dit betekent dat Nederlanders jaarlijks gemiddeld vijf vrije dagen minder hebben dan andere Europeanen.

Britten leveren zelfs zes dagen in op het Europese gemiddelde. De geluksvogels bevinden zich in Portugal en Zweden, waar ze jaarlijks 39 vrije dagen hebben. Daarna volgen de Denen en de Duitsers.

Handig! Een app tegen een jetlag >

Vakantiedagen
Met een vastgesteld minimum van 20 vakantiedagen per jaar, hebben werknemers in Nederland, Engeland, Ierland en Italië de minste vrije tijd. De Denen hoeven niet te klagen en hebben maar liefst 27 vakantiedagen per jaar. Daarna volgen Finland, Frankrijk, Noorwegen, Portugal en Zweden met elk 25 vakantiedagen per jaar.

Feestdagen
Ook het aantal feestdagen loopt sterk uiteen in de Europese landen. Portugal, Zweden, Spanje en bepaalde delen van Duitsland voeren de lijst aan met veertien publieke feestdagen per jaar. Nederland en Ierland moeten er vijf meer inleveren en hebben ‘slechts’ negen jaarlijkse feestdagen.

Engeland komt er het slechtst vanaf met acht feestdagen per jaar.