Placeholder

Nederland in top drie depressieve landen

In de top drie staan is niet altijd gunstig. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt namelijk dat Nederland op de derde plek staat van meest depressieve landen ter wereld.

Het Amerikaanse vakblad BMC Medicine deed onderzoek onder ruim 69.000 mensen in 18 landen. Wat bleek? Eén op de zeven mensen (15 procent) in landen met hoge inkomens lijdt (mogelijk) aan een depressie.

Top drie
En dat maakt de top drie depressieve landen: Frankrijk (21 procent), de Verenigde Staten (19,2 procent) en Nederland (17,9 procent). Meer dan 30 procent van de bevolking in deze drie landen geeft aan een depressieve periode te hebben meegemaakt. De oorzaken hiervoor? Volgens de Amerikaanse wetenschappers moeten we het zoeken in leeftijd, inkomensongelijkheid en burgelijke staat. Zo zijn in armere landen de familiebanden belangrijker, wat de kans op een depressie verkleint.

Opmerkelijk: zowel in rijke als arme landen is de kans dat vrouwen een depressie ontwikkelen twee keer zo groot dan bij mannen.

Lees ook: Vrouwen kopiëren eetgedrag >

Azië
Hoewel Japanners toch aardig verdienen scoort het Aziatische land toch laag in dit onderzoek. Volgens de onderzoekers komt dat doordat in Azië het begrip depressie anders wordt gebruikt. In China (6,5 procent) en Mexico (8 procent) ligt het percentage ook veel lager.

Tegenstrijdig
De uitkomsten van deze studie zijn op z’n minst opmerkelijk te noemen, omdat uit eerder onderzoek bleek dat bijna 90 procent van de Nederlanders zich vaak of bijna altijd gelukkig voelt.

Meer feiten en tips over depressie >

(