Placeholder

Muziek geeft zelfde effect als seks of drugs

Tijdens het luisteren van muziek maken mensen hetzelfde genotsstofje aan als wanneer ze seks hebben of drugs gebruiken.

Canadese wetenschappers van de McGill Universiteit in Montreal deden onderzoek naar wat muziek doet met het menselijk brein en kwamen tot de verrassende conclusie dat mensen dopamine aanmaken tijdens het luisteren van hun favoriete liedjes. De genotstof dopamine – die ook vrijkomt onder invloed van seks en drugs – wordt zelfs vrijwel direct aangemaakt in het brein wanneer er muziek te horen is.

Dopamine
De wetenschappers kwamen tot deze conclusie door hersenscans te maken van mensen die naar muziek luisterden. De proefpersonen hadden van tevoren muziekstukken uitgekozen (van klassiek tot pop, punk en zelfs doedelzakmuziek) met daarin enkele specifieke momenten waarvan ze altijd kippenvel krijgen.

Tijdens het luisteren naar de muziek – en vooral naar hun favoriete stukken – werd er in de hersenen van de proefpersonen buitengewoon veel dopamine aangemaakt in de zogenaamde ‘beloningscentra’ van hun hersenen.

Mannen krijgen totaal géén kippenvel van tranen >

Kippenvelmoment
De wetenschappers zagen al binnen vijftien seconden de productie van dopamine in de hersenen toenemen. Mensen die wel van muziek genoten, maar er geen kippenvel van kregen, maakten ook extra dopamine aan terwijl ze de naar muziek luisterden.

De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Neuroscience.

(