Placeholder

Muggen steken graag verliefde mensen

Tot over je oren verliefd? Pas op! Ook de Aziatische tijgermug voelt zich dan extra tot je aangetrokken. Dit blijkt uit onderzoek waarop A. Communis vrijdag 1 april aan UMC Utrecht promoveert.

Aziatische tijgermug
De zwart met witte tijgermug komt sinds 2005 in Nederland voor. In tegenstelling tot andere muggen is het diertje ook overdag actief en niet alleen tijdens de schemering. De vrouwtjesmug steekt zelfs meerdere keren om bloed op te zuigen en laat een pijnlijke roodpaarse vlek op de huid achter na de beet.

Maar hoe komt het nu dat een verliefd persoon tot zelfs vier keer vaker wordt gestoken dan iemand zonder verliefdheidsgevoelens? Als we verliefd worden, geven onze hersenen opdracht tot de afgifte van twee stoffen: fenylethylamine (FEA) en norepinefrine, oftewel noradrenaline.

Beide stoffen hebben invloed op onze stemming en onze gevoelens. De zogenoemde ‘vlinders in de buik’. Maar de boosdoener zit hem in de combinatie van de twee stofjes. Noradrenaline stimuleert in combinatie met fenylethylamine de afgifte van geurmoleculen, die de tijgermug zo woest aantrekkelijk vindt, concludeert Dr. A. Communis.

Lees ook: bezette man laat zich minder snel verleiden >

Smeren, smeren, smeren…
Lovebirds doen er dus goed aan om extra te smeren met anti-muggenmelk. Verder wordt geadviseerd om zeker twee keer per dag te douchen met veel douchegel en indien nodig een klamboe boven het bed te hangen. Ook het eten van pure chocola en aardbeien zou het ontstaan van de geurmoleculen tegengaan.

De resultaten van het onderzoek worden binnenkort gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

(