Placeholder

Mogelijk stijging zelfmoorden

Hoogleraar klinische psychologie en suïcidepreventie Ad Kerkhof voorspelt een mogelijke stijging van het aantal zelfmoorden, naar aanleiding van de zelfmoord van Antonie Kamerling.

Na het overlijden van acteur Antonie Kamerling afgelopen donderdag, staat de telefonische hulplijn voor mensen met zelfmoordgedachten roodgloeiend. Naar de telefoonlijn belden twee keer meer mensen dan gebruikelijk. Op de chat van de hulp- en preventielijn kwamen bijna zes keer zoveel mensen af.

Op vrijdag bezochten acht keer zoveel mensen de website, die normaliter ongeveer tweehonderd bezoekers per heeft. Op zaterdag waren dat er vier maal zoveel. De afgelopen dagen meldden zich minder bezoekers, maar het aantal is toch nog steeds hoger dan normaal.

Kopieergedrag
Toen vorig jaar de Duitse doelman Robert Enke zich voor de trein wierp, steeg het aantal zelfmoorden op het spoor aanzienlijk. Dit kwam volgens Kerkhof mede door de enorme media-aandacht. De hoogleraar psychologie voorziet een vergelijkbare situatie in ons land en zegt dat we deze maand rekening moeten houden met tientallen extra zelfmoorden.

Uit onderzoek blijkt dat vooral jonge mannen gevoelig zijn voor kopieergedrag na zelfmoord van een beroemdheid. Zij trekken iemand die toch al wanhopig was over de streep, aldus Kerkhof die verbonden is aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

(