Placeholder

MKP-1 gen veroorzaakt depressie

Amerikaanse wetenschappers hebben een gen in de hersenen ontdekt dat een belangrijke oorzaak bij depressie kan hebben.

De wetenschappers onderzochten de hersenen van eenentwintig overleden mensen met een depressie en achttien overledenen zonder depressie. Na langdurig onderzoek ontdekten zij dat het MKP-1 gen maarliefst twee keer zo actief is bij mensen met een depressie.

Hoe werkt het?
Wanneer het MKP-1 gen actief is, blokkeert het een aantal paden in het brein die essentieel zijn voor het overleven en functioneren van neuronen in onze hersenen. Door de blokkering is het voor de neuronen een haast onmogelijk om informatie van de hersenen om te zetten naar chemische en elektronische processen. Dat leidt tot meer depressie- en stressklachten.

Het onderzoeksteam ontdekte dat bij het neutraliseren van het MKP-1 gen bij muizen, ze immuun werden voor stress. Na activeren van het gen, vertoonden de muizen weer tekenen van depressie.

Oplossing?
Experts en Amerikaanse onderzoekers menen dat meerdere psychologische processen een rol spelen bij een depressie en dat het MKP-1 gen daar één van is. Daarom gaan ze ervan uit dat dankzij deze ontdekking het uiteindelijk leidt tot een nieuwe behandeling tegen depressie.

(