Placeholder

Mindfulness: echt gezond of een hype?

Mindfulness is hot. In de meeste vrouwenbladen heb je er al over kunnen lezen. Is de hype terecht? Tilburg University zocht het uit.

Mindfulness betekent dat je bewust waarneemt wat er gebeurt, zonder er direct een etiket op te plakken of het te willen veranderen. Dat geldt voor bijvoorbeeld in de file belanden, maar ook voor gevoelens en angsten die uit jezelf komen. Wanneer je deze zaken los kunt laten, leef je minder gestresst.

Onderzoek
Althans dat wordt beweerd. Om te checken of mindfulness echt effect heeft, werd voor het onderzoek gebruik gemaakt van een Mindfulnesstraining. Eén groep volgde deze training, de andere groep niet. Aansluitend daarop werden de deelnemers blootgesteld aan een stressvol protocol, moeilijke rekensommen en ze moesten voor de camera vertellen over hun goede en slechte eigenschappen.

Uitkomst
De mensen die de training volgden, bleken inderdaad minder stress te hebben tijdens het uitvoeren van de stressvolle taken die ze daarna moesten uitvoeren. Maar dat niet alleen, ook hun bloeddruk was lager. Mindfulness lijkt dus wel degelijk effect te hebben.