Placeholder

Mensen steeds aardiger

Goed nieuws: veel Nederlanders blijken het steeds belangrijker te vinden om aardig te zijn voor anderen en elkaar te helpen.

Opstaan voor ouderen, niet voordringen, even wachten voor ’t zebrapad. Aardig en/of voorkomend zijn blijkt lang niet altijd vanzelfsprekend. Non-profit organisatie Letsheal.org deed, in samenwerking met o.a. professor Dirk Salomons van de Columbia University New York, onderzoek onder vijftien landen met het grootste Bruto Nationaal Product naar sociaal gedrag.

Hulpvaardig
En wat blijkt? We zijn steeds meer geneigd om elkaar te helpen. 74 procent geeft zelfs aan dat andere mensen helpen het leven zin geeft. Ook meer dan driekwart van de respondenten liet onlangs iemand voorgaan in de rij, stond 65 procent op om iemand te laten zitten in een drukke trein, en wees 77 procent onlangs iemand de weg.

Opmerkelijk: mensen die actief zijn op social media, zoals Facebook en Hyves, zijn in het dagelijks leven een stuk socialer. De top 3 van aardige landen? 1: Mexico, 2: India en 3: Brazilië.

Op vakantie naar India? Santé biedt een voordelige reisaanbieding aan >

Goede doelen
Naast alleen aardig zijn, willen veel mensen ook graag écht van betekenis zijn voor anderen door ze actief te helpen. Bijna 80 procent geeft aan hier niets voor terug te verwachten. De meeste mensen helpen anderen op ’t gebied van gezondheid, milieu en de rechten van het kind. De financiële crisis heeft er zeer waarschijnlijk voor gezorgd dat 37 procent van de ondervraagden aangeeft dat de hulpvaardigheid de afgelopen drie jaar sterker is geworden. Meer dan de helft zou graag nog meer willen doen voor anderen, maar komt nu niet verder dan geld geven aan goede doelen.

Waarom?
Voor driekwart is anderen helpen dé manier om zin te geven aan het leven. 85 procent vindt dan ook dat hulp aan anderen verlenen zeer belangrijk is. Slechts 16 procent geeft aan niet op zoek te zijn naar een manier om het leven zin te geven.

Lees ook: Weleda viert jubileum & het goede doel >


(